reede, 18. juuli 2008

Esa Saarinen

"keegi võib innustuda nii, et hakkab mõtlema iseseisvalt. omapäraselt, üllatavalt. ta ühendab oma vaimus asjad, mida on peetud eraldiseisvateks. ta loob oma vaimus terviku, mille valguses saavad tuntud asjad uue värvi ja sära. ta mõtleb - tegeleb filosoofiaga."
Esa Saarinen kirjutab nii raamatus "Filosoofia!"

see raamat võib olla filosoofiaõpik, aga ka raamat filosoofiast, oleneb lugejast. samasugune on ka Saarise "symposium". minule meeldib "Filosoofia!" rohkem. aga "symposium" on värvilisem (mõtlen seda, et lehtedel on kasutatud värvilist tinti).

palun-palun-palun seekord ma tõepoolest palun teid, lugege neid raamatuid! sest filosoofia on (vaimse)elu alus ja kui inimene tahab näha maali asemel mõnikordki pintslitõmbeid, siis on ta juba ise ka väikestviisi filosoof.

vestlesin paar päeva tagasi ühe tüdrukuga, kes läheb sügisel IX klassi. ta ütles, et tema hobi on vaadata pilvi. talle meeldib näha pilvede mitmeid kihte ja neid omavahel eristada. ma olin meeldivalt üllatunud ja ka rõõmus. sest kui inimene hakkab märkama enda ümber maailma ja seda avastama, avastab ta maailma läbi ka ennast. sellepärast on Doris Pops palju laiema silmavaatega oma eakaaslastest, kes ei ole võtnud vaevaks pilvi silmitseda.

niisiis. see on teie asi, kas seate eesmärgiks jõuda järele Dorisele või olla järgmine Immanuel Kant, aga tehke tutvust filosoofiaga ja filosoofiga endas.

Kommentaare ei ole: