reede, 4. juuli 2008

Daugmale

See on üks koht Lätis. Üks neist kohtadest, kuhu ma meie Läti-Leedu reisil roolis olnud härra kaarti lugedes “juhatasin”, sest ma ei väsi kordamast, kohati olen ma topograafiline idioot.

Teinekord leidsime end hoopis teisel maanteel hoopis teises suunas minemas. Või seisime teeristis, olles täiesti eriarvamusel, kus kohas me hetkel kaardil ja riigis asume.

Aga seda kõike sõbralikult ja naerdes.

Vahele jäi palju linnu, kus sees palju nõukalikku ja sama palju euroopalikku. Lõppsiht oli täiesti "ebatüüpiliselt" Palanga, ikkagi suvepuhkus ju. Sattusime kesest 24h töötavat lõbustusparki, kus kõigi eesmärk tundus olevat meile midagi maha müüa. Eestlasi oli seal veel hulgim. Neid, kes ilmselt koolilõpureisile tulnud. Ja neid, kes perega puhkasid.

Palanga linna sisse sõites ei saanudki me aru, mida need inimesed seisavad seal tee ääres, sildid peos. Leedu keel polnud meie kummagi tugevam külg. Hiljem selgus, et kõik need inimesed soovisid üürile anda tuba oma majas – tulgu ainult turist ja andku raha.

Üleüldse tundus, et igal ühel seal linnas oli oma äriidee. Kes müüs lilli daamile kinkimiseks, kes sõidutas turiste, kes müüs midagi muud.

Minul tekkis vahepeal mõte, et sattusime sinna veel õigel ajal. Kui kõik ei ole veel päris nii nagu “mujal Euroopas” tehtakse. On natuke kiiksuga.

Üldiselt olime me aga täiesti ebatüüpilised turistid. Kui me oma reisi lõpuks saime Klaipedasr Palangat kirjeldava brožüüri, kus kirjas kõik vaatamisväärsused, mida peaks seal vaatama, siis selgus, et midagi me ikka olime näinud.

Aga ega me sellest väga vaesemaks või kurvemaks jäänud. Eesmärk polnud vaatamisväärsuste kohta linnukesi saada. Minule meeldivad rohkem need kogemused, mis saadud turistilõksude nurgatagustest.

































Vasakul üleval: Maja pole ollagi, aga tuba on üürida.

Paremal: melu peatänaval.

All: Sa pole keegi, kui sul pole ideed - võimalus teha mere taustal pilti.

2 kommentaari:

Ursus Arctos Horribilis ütles ...

Armas topograafiline idioot.
Nagu Sa tead, on idioodid mulle sümpaatsed, ma ise ka kuulun nende sekka.
Lahe oli lugeda seda läbi Läti-Leedu reisikirja. Palanga ja Klaipeda ja Jurmala ja... need on loiult kuumad ja kummalised kohad tõesti.
Tekkis igatsus jälle kodunt ära, reisima minna, ja samas on sees igatsus ikka veel, lihtsalt kodus istuda.
Rebestav veidi.

Anonüümne ütles ...

Raju, vägev, reisikirjeldused on need parimad. Mulle meeldib reisida , ja need on vägevad. Ja kuidas Jurmala üldse on?