neljapäev, 1. oktoober 2009

Miks inimesed ikkagi kirjutavad


Esiteks, kõik ei kirjuta.

Aga need, kes kirjutavad.
Üks põhjus: raha pärast. Kas siis amest on selline - ajakirjanik, PR, reklaam., jne, või siis on nad leidnud kullasoone (ah, mis kulla, aga mingi soone, mille järele massides on nõudmine): Coelho on suurel määral sihuke mees mu jaoks. Kui "Alkeemikut" mitte mainida, siis ülejäänu...

Teiseks - et neid märgataks. See on ka sulli ja feimi teema, enamik rokkmuuskuid hakkavad pilli mängima ja laulma selle pärast, et kui kitarr kaelas ripub, siis panevad pliksid sind kergemini tähele. Kuid siin on ka soov edastada maailmale oma arusaama asjadest, oma sõnumit. Enamik blogisid teenib neid eesmärke.
Siia alla kuuluvad kaudselt CV ja avaldused isegi.

Kolmandaks - et kinnitada iseendale enese olemasolu. Selleks on hea, kui teised su tekste kuulevad, loevad, nende üle mõtlevad. Jälle blogid, aga ka räpparid, rokkarid, bardid, luuletajad, kirjanikud, ajakirjanikud.

Et enesest aru saada. Kui mõni siia blokki kirjutajatest loeb oma vanu sissekandeid, ta kas imestab või itsitab või jääb mõttesse.

Viiendaks - andelaad. Naljakal moel on enamik trummimehi, keda mina tean, napisõnalised. No mitte tummad lausa, aga räägivad ikka vähe. Kui palju laule kirjutasis John ja Paul, ja kui palju on neid elus kokku kirjutanud Ringo.
Kellel on tugev kunstianne või tantsuanne, loomulikult teeb ta pilte või keerutab püüne pääl keha.

Kuuendaks. See on sund. Tsiteerin ei mäleta keda. Iga kord peale raamatu kirjutamist tulen pimedast sügavikust päevavalguse kohta. Tsiteerin Isabel Allendet: Kirjutamine on rännak omaenese hingesügavustest.

Järgmiseks: Et tunda vabadust. Et põgeneda reaalsusest. Kirjutada elu ja suhted ilusamaks. Katsetada teistsuguse võimalikkust.

Veel. Ühte ja ainukest põhjust pole. On olemas keerulised ja vahelduvad akordid. pealegi on neid rohkem, kui siin loetletud.

Ja kaheksandaks, kui midagi kirjutad, kirjuta nii, et maailm sest kasu ja rõõmu saaks. Selline sisemine hoiak võiks kirjutajal olla. Isegi kui ta on pealtnäha sihuke ropp ja rõve mees nagu Henry Miller.

Lepingu allakirjutamine. Need konksud, mis moodustavad su nime. Kuhu see paigutada?

1 kommentaar:

Maria ütles ...

ma näiteks püüan kirjutada ausalt, mis on kohati raske, sest muidu võid kõik enda ja teiste saladused välja kirjutada.

aga arvan, et mõni teinegi kirjutab selle pärast, et keegi kirjutaks ausalt. ehk?