reede, 6. juuni 2008

Ei saa mitte vaiki olla...

Oli 23. veebruar 2007. aastal ja Rakvere Teatri suures majas võttis maavanem Urmas Tamm vabariigi 89. aastapäeva puhul vastu auväärt virulasi. Pakkus neile süüa-juua, käepigistuse ja pisikese kontserdi. Kontserdi, mis Virumaa Teataja usinate reporterite käe all legendaarseks saanud on. Ja mitte kava läbimõelduse või meeliülendavuse, vaid hiigelpikkuse poolest.
Selle kuulsa kontserdi avas Bonzo, seistes Rakvere Teatri rõdul ja lauldes "Kui siit pilve piirilt alla vaatan..." Ta on seda laulu laulnud varem ja hiljem, aga tookord oli eriline. Sest oli Vabariigi aastapäeva eelõhtu ja rõdu oli hästi valitud paik. Kordasime sama võtet samas saalis tänavusel emadepäeva kontserdil, kui mina sealsamas rõdul seisin ja lugesin Friedrich Kuhlbarsi "Inglit". Oli küll plagiaat, aga noh...

Vabariigi aastapäeva kontserdist aasta, kuu, nädal ja mõned päevad hiljem, 3. aprillil 2008 oli meil Rakvere Rahvamajas näiteringi proov. Valmistasime ette katkendit Kivirähu romaanist "Mees, kes teadis ussisõnu". Meie tolle päeva proovisaalist kaks korrust allpool, oli Bonzo plaadi "Ei saa mitte vaiki olla" esitluskontsert. Plaadil, kui keegi ei tea, esitab Bonzo üksi kuulsaid isamaalisi koorilaule, nagu näiteks "Ta lendab mesipuu poole", "Vaikne kena kohakene", "Koit" ja paljud teised. Kontserdile ma tookord ei läinud, aga üles kuulis laulud ära küll. Ja sai aru, et Bonzo on kuulsatele lauludele päris avangardsed tõlgendusvõimalused leidnud.

Täna oli Rakveres raamatulaat ja kirjameeste vahel astusid laadalavale Bonzo ja Ahti Bachblum (või Bacblum, nagu on trükitud Rakvere linnapäevade voldikusse). Napilt meetrikõrguselt lavalt vaatas Bonzo ja laulis, et vaatab alla pilve piirilt. Nõnda, et ta seda ise kahtlemata uskus. Ja vaatajagi mõneks hetkeks uskuma panna suutis. Ostsin laadalava kõrvalt enesele plaadi "Ei saa mitte vaiki olla". Tuleb tõtt tunnistada, nii mõnedki Bonzo interpretatsioonid (näiteks tangostatud "Meil aiaäärne tänavas") kõlavad võõralt ja kummastavaltki, ometi on neis usku. Usku lauldavasse.

Näiteks Blacky lauludes pole ma kunagi midagi säärast kuulnud. Bläck Rokiti omades samuti mitte. Biitlite omades vahest küll.

Kommentaare ei ole: